Núria López-Bigas - Monistrol de Montserrat (1975)
Doctora en Biologia i experta en Genètica Mèdica i en Biologia Computacional i Bioinformàtica. López-Bigas és investigadora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), Cap del Laboratori de Genòmica Biomèdica a l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona i professora associada a la UPF.
El laboratori que lidera López-Bigas desenvolupa eines computacionals-informàtiques que ajuden a la identificació de les mutacions que causen els tumors cancerígens.
Entre les més destacades, la creació d'IntOGen i de Cancer Genome Interpreter, dues plataformes que es poden fer servir per analitzar les alteracions de les cèl·lules en tumors i Ia creació BoostDM, un sistema d'intel·ligència artificial, que identifica les mutacions causants del càncer en diferents tipus de tumors.
Des del laboratori s’ha liderat també un estudi que, per primera vegada, ha identificat i quantificat les alteracions genètiques en les cèl·lules que causen els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia contra el càncer. El treball, és el primer pas per comprendre els efectes secundaris a llarg termini dels tractaments contra el càncer i poder així optimitzar-los.
Premis
D’entre els premis que López ha rebut al llarg de la seva trajectòria mencionar els següents:
-Al 2011 va rebre el Premi Nacional de Recerca al Jove Talent.
-Al 2016 va rebre el 10è Premi Fundació Banc Sabadell per la seva recerca en Biomèdica.
-Al 2020 va ser la primera dona guardonada amb el premi nacional de recerca en càncer "Doctors Diz Pintado".
Altres
-López-Bigas, ha publicat més de cent articles en revistes internacionals, i participa regularment als congressos més importants del camp com a ponent convidada.
-Va ser membre de l'Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO) al 2016.
-És membre del Consell de la European Association of Cancer Research (EACR) des de 2020.
-És membre del grup Dona i Ciència de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM).
-Ha sigut Cientifica destacada per l'Associació Catalana de Comunicació Científica, a través del projecte "Exposició Científiques Catalanes 2.0".
-Forma part del programa de Persones Ambaixadores de Manresa, iniciativa impulsada al voltant de «Manresa 2022 Transforma» per a la projecció de la ciutat de Manresa.
La candidata destaca també per contribuir en activitat divulgativa:
-Dedicant part del seu temps a divulgar el seu treball en premsa i ràdio i fent xerrades a escoles i en esdeveniments de comunicació científica.
-És autora d’un capítol del llibre no tècnic per aproximar-se a la ciència "10 aportacions catalanes a la ciència".
11 de febrer de 2022