El CISARC, centre d’Innovació en Simulació, és una infraestructura puntera i pionera per a l’ús de la simulació com a metodologia d’aprenentatge a Catalunya. Ubicat a la segona planta de la Clínica Universitària, al campus Manresa de la UVic-UCC (UManresa), compta amb vuit unitats completes de simulació, cada una de les quals està integrada per una zona d’escenari, una altra d’observació directa i debriefing més una tercera de control tècnic. Les vuit unitats poden funcionar simultàniament de manera independent i acollir fins a 120 participants alhora. Estan equipades per transformar-se en més de 50 escenaris diferents, en funció de l’objectiu de l’activitat. Un equip multidisciplinari de quinze professionals (entre els quals hi ha psicòlegs, pedagogs, facilitadors i experts de l’àmbit de la salut, l’empresa i l’educació amb preparació específica en l’ús formatiu de la simulació) aporta el coneixement necessari per dotar aquesta instal·lació de contingut metodològic d’alt nivell.
L’aposta d’UManresa, per la simulació ve de lluny i s’ha anat concretant, al llarg dels darrers anys en diferents iniciatives: en el seu ús a tots els àmbits formatius (als graus universitaris, a la formació de postgrau, als cicles formatius de grau superior del Campus Professional i, també, en la formació d’especialització per a professionals), en la realització del Màster Universitari en Metodologia de la Simulació, en la creació de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient o en la constitució del Grup de Recerca en Innovació Docent, Simulació i Seguretat del Pacient (GRINDoSSeP).
Actualment, els professionals de la salut que fan formació al CISARC poden trobar-hi recreats escenaris ben diversos: des d’una consulta ambulatòria a una recepció, passant per un box d’urgències, una habitació d’hospital, una unitat de reanimació, un quiròfan o un domicili, entre molts altres. Tanmateix, les instal·lacions del CISARC no es limiten a la formació en l’àmbit clínic, també poden recrear escenaris i situacions pròpies de l’entorn dels negocis. Així, en aquests moments, el CISARC ofereix a les empreses formació a mida per entrenar habilitats relacionals com ara el lideratge, la presa de decisions, la gestió de conflictes o el treball en equip, entre altres, a partir de situacions simulades dissenyades per proporcionar aprenentatges significatius i transformadors en els participants.
Una combinació encertada de coneixement metodològic i de tecnologia són les eines que el CISARC posa a l'abast de persones, equips, empreses i institucions per ajudar-les a millorar i innovar els seus processos i/o productes o serveis. La recreació d’escenaris complexos permet posar diferents tipus de professionals en situacions molt semblants a les que han d’afrontar en el seu dia a dia. Això permet detectar errors i/o disfuncions, aprendre’n i corregir-los.
La recerca és un altre dels àmbits de desenvolupament del CISARC. En aquest sentit, ofereix la possibilitat de dur a terme proves per contrastar l’eficiència i seguretat de noves maneres de fer en el treball d’equips multidisciplinaris (en el sector de la salut, però també de l’empresa o l’educació). Aquestes proves esdevenen especialment rellevants en la introducció de nova tecnologia, nous sistemes de treball i nous equipaments i/o recursos.
Àngels Fusté - Responsable de comunicació i màrqueting a UManresa
Abril 2021