Alba Rojas, Coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central: “Ens interessa que l’economia social s’expliqui a les universitats com una sortida professional”
Cor del campus (CC). Quins són els principis de l’economia social i solidària?
Alba Rojas (AR): (Somriu) Aquesta és una pregunta d’examen. Bàsicament els pilars de l’economia social i solidària són per una banda col·locar a les persones en el centre de l’activitat. A partir d’aquí es treballen valors com la igualtat, la transparència, la responsabilitat, la cooperació, la intercooperació i l'ajuda mútua. L’altre gran pilar és que es basa en valors democràtics, cada persona és igual a un vot. Els diners no estan per damunt de la persona a l’hora de prendre decisions. És a dir, cada persona té un vot, independentment de quina hagi estat la seva aportació econòmica al projecte.
CC. Quines són les grans diferències amb l’economia capitalista?
AR: Gestió democràtica i posar a les persones al centre de l’activitat econòmica. Diners es necessiten com a qualsevol activitat econòmica, el projecte ha de ser rendible i sostenible. S’han d’obtenir beneficis encara que sigui sense ànim de lucre. Els beneficis no es reparteixen entre les persones sinó que es reinverteixen o es fan altres projectes.
CC. Com està funcionant actualment l’Ateneu Cooperatiu al territori?
AR: Just ara comencem els quatre anys d’Ateneu. Que ens ve donat per una subvenció que atorga la Direcció General d’economia social del Departament de Treball de la Generalitat per difondre el model d’economia social. A la Catalunya Central fa tres anys que estem creant espais de relació per donar a conèixer que hi ha realitats de funcionament a part de les que tothom coneix, i oferim eines d’acompanyament i de suport d’aquestes iniciatives.
CC. D’on neix?
AR: Arran de l’anàlisi de l’última crisi del 2008, se n'adonen que les empreses que menys llocs de treball han perdut, i que no només això, sinó que han generat llocs de treball, han sigut les cooperatives. I s’impulsa amb recursos econòmics, com mai fins aleshores, una proposta creant 14 ateneus a tot el territori català amb l’objectiu de difondre el model d’economia social.
CC. Quin paper poden tenir les universitats en relació amb l’Ateneu?
AR: Els Ateneus tenim uns objectius numèrics, qualitatius i quantitatius que ens marca la mateixa subvenció. Dels diferents eixos de treball que tenim, un d’ells és la formació. Treballar amb estudis professionalitzadors i graus formatius mig i superior. Nosaltres com Ateneu hem integrat la relació amb la universitat. Ens interessa que l’economia social s’expliqui a les universitats com una sortida professional. Que quan algú vulgui engegar un negoci conegui que es pot fer de manera col·lectiva amb corresponsabilitat i amb uns principis i valors determinats. És important que el professorat conegui els principis de l’economia social i que tingui eines per explicar aquest recurs als alumnes.
CC. Quines accions ha portat a terme l’Ateneu amb la universitat?
AR: Amb la FUB des del principi hem tingut relació, de fet la presentació de l’Ateneu es va celebrar a la sala d’actes de la FUB. Realitzem hores lectives als alumnes d’ADE a l’assignatura d’Emprenedoria, a la vegada que col·laborem en actes i esdeveniments, com els Premis a l’Idea Jove... Amb l’UOC i la UPC encara no hem establert relació, però esperem en un futur col·laborar.
CC. Què es podria millorar?
AR: Analitzar la necessitat d’introduir l'economia social dintre de la seva oferta formativa. Que sigui una eina pel professorat, introduir-ho en l’àmbit de la salut l’educació i la tecnologia l’economia social com una sortida, pensem que seria important.
CC. Com està el tema del SUPERCOOP?
AR: Bé està molt bé, marxant. És un projecte que des de l’Ateneu fa molta il·lusió. És un projecte d’emprenedoria a gran escala, és un projecte alternatiu com a model de consum i amb una base associativa molt ample. És un gran repte com a model de governança. Ara fa dues setmanes van començar la captació de socis (van començar 30), amb quinze dies són més de 200 persones que s’han donat d’alta com a socis del projecte. L’objectiu que hem fixat és una base de 700 persones, per tindre garanties d’èxit.