Aquests dies ha saltat la notícia que Catalunya ha estat escollida com a Regió Mundial de la Gastronomia per a l’any 2025 i que el jurat internacional que l’ha escollit ho ha fet per la dedicació i la professionalitat de les persones que s’hi dediquen i pel fet de tenir una cuina de primer nivell, amb molt bona matèria primera. Uns fets que fan possibles experiències úniques en menjar i beure, bé i bo.
La Universitat Catalana d’Estiu de Manresa s’avança als esdeveniments i dedica una de les sessions, la del divendres 30 de juny a la tarda a la cultura gastronòmica amb intervenció de ponents com Jesús Contreras, catedràtic de la Universitat de Barcelona, especialista en cultura gastronòmica, membre de l’Observatori de l’Alimentació OLEA, i capdavanter en antropologia alimentària, apresa en bona part després de llargues estades a Llatinoamèrica, on va poder comprendre i explicar el paper de l’alimentació en la identitat de les poblacions indígenes. Cal esmentar de passada que la Universitat de Barcelona és de les úniques del món que ofereix un grau propi en direcció i gestió gastronòmica i que la gastronomia atrau viatgers i visitants pel bon menjar, de manera que contribueix decisivament al foment del turisme i de l’excursionisme.
El bon menjar no pot anar separat del bon beure, i la cultura gastronòmica està íntimament relacionada amb l’enologia que són els coneixements i les tècniques lligades a l’elaboració i la criança de vins. Per a parlar de l’enologia hem invitat el professor Jaume Salvat, que té una llarga experiència en el desenvolupament del turisme a través de la cultura dels vins. Ell ha elaborat productes turístics basats en els vins i és professor d’un màster, avalat i subvencionat per la Unió Europea, que uneix tres facultats de les universitats de Porto, Bordeus i Rovira i Virgili per a conferir la titulació europea.
Per a acabar el tema, hi haurà una taula rodona sobre “Les possibilitats de conjuntar turisme i restauració: Experiències concretes”, amb la presència d’importants personalitats del món de la cuina i del vi, com la mediàtica i gran professional Ada Parellada, d’una de les famílies més reconegudes pel prestigi dels seus restaurants, i també hi seran: Jordi Ribas, de la Fundació Alícia; Marta Membrives, sommelier de bodegues Roqueta; i com a moderadora Judith Càlix directora de la revista Cuina. Segur que els comentaris de la taula rodona afavoriran un bon sopar i l’assistència al concert de la Coral Sant Jordi, que a les 9 del vespre tindrà lloc al Teatre Conservatori.
Cal remarcar que tant la taula de debat sobre gastronomia i turisme, com el concert són d’accés lliure, mentre que el curs té un mòdic preu per les sessions diàries. Gratuïtat i preu especial gentilesa dels patrocinadors i de l’organització.