Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

La transformació de la Fàbrica Nova en un pol de tecnologia, formació i recerca comença amb les obres de rehabilitació de les façanes i cobertes

La transformació de la Fàbrica Nova en un pol de tecnologia, formació i recerca comença amb les obres de rehabilitació de les façanes i cobertes


05/11/2024

Les màquines han entrat a la Fàbrica Nova. Trenta-cinc anys després del tancament del principal complex fabril de la ciutat, aquest matí han començat les obres per convertir l’antic recinte tèxtil en un pol de tecnologia i coneixement, de la mà de la UPC i altres agents vinculats a la formació i la tecnologia. Les màquines han iniciat els treballs de la primera fase d’obres: la rehabilitació de les façanes i cobertes de la nau principal, amb un cost de gairebé 10 milions d’euros i un termini d’execució previst de 14 mesos. La nova Fàbrica nova comença a fer-se realitat.

 

 

La Fàbrica Nova de Manresa fou el buc insígnia de l’economia de la ciutat. Hi van arribar a treballar més de 2.500 persones alhora, majoritàriament dones. L’any 1989 va tancar portes, arran de la crisi del tèxtil, i des d’aleshores no havia tingut activitat. Tres dècades i mitja més tard, i després de 20 anys de projectes privats fallits, finalment han començat les obres per tornar la vida al recinte i convertir-lo en una ‘fàbrica del coneixement’. Aquest matí s’han iniciat les obres de la primera fase de la restauració, consistent en la reforma de les façanes i les cobertes. L’objectiu és deixar totalment renovat l’exterior de l’edifici per, posteriorment, executar el projecte d’interior, pel qual s’està preparant el concurs. És una actuació d’iniciativa pública, després que el febrer del 2022 l’Ajuntament comprés la finca.

Aquest matí ha tingut lloc l’acte institucional d’inici d’obres, al qual han assistit l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i membres de la corporació municipal; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC), Daniel Crespo Artiaga, juntament amb diversos vicerectors, la direcció de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la UPC i altres membres de la comunitat universitària; representants de les dones que van treballar durant dècades a la fàbrica; i membres d’institucions, entitats i altres representants del teixit econòmic, social i veïnal de la ciutat i de la Catalunya central.

 

Davant de tots ells, l’alcalde de Manresa ha assegurat que la Fàbrica Nova “és un símbol de prosperitat econòmica, d’esforç, de treball, de compromís i també de lluita pels drets laborals i de les dones”. Ha recordat que “va ser un motor econòmic” de la ciutat i ha subratllat que el dia d’avui era “històric”: “Després de 35 anys amb la fàbrica aturada i de deteriorament progressiu, després de diversos projectes privats fallits, comencem a retornar la vida al recinte, fem el primer pas per convertir-lo de nou en una fàbrica, ara de coneixement, de la mà de la UPC”.

 

Al seu torn, el rector de la UPC ha afirmat que “estem molt contents de donar una segona vida a Fàbrica Nova i aportar un servei a la ciutat i a la comarca. Des de la UPC volem contribuir al benestar i a l'economia productiva. Aquest és un projecte amb voluntat integradora on volem oferir docència, recerca i formació continuada. Com a motor d'innovació, també volem oferir a les empreses capacitats per millorar la seva competitivitat”.

 

Les xifres: 8.000 metres quadrats de façana, 6.000 metres quadrats de coberta, 10 milions d’euros, 14 mesos de treballs

 

L’objectiu de les obres que avui es comencen a materialitzar és rehabilitar el conjunt de façanes i cobertes de la fàbrica, l’embolcall de l’edifici. Es tracta de  8.000 m2 de superfície de façanes i d’uns 6.000 m2 de cobertes. El cost de l’actuació és de 9,92 milions d’euros i es financen parcialment amb la subvenció de 10 milions concedida pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que s'ha destinat també a la compra de l'edifici i a la redacció del projecte de rehabilitació.

 

El termini d’execució previst del projecte és de 14 mesos, si no surten contratemps importants. El projecte ha estat redactat per l’equip de Julià Arquitectes Associats, i les obres aniran a càrrec de la unió temporal d’empreses formada per Cots i Claret i Constructora d’Aro.

 

En concret, l’àmbit d’actuació engloba la totalitat de les façanes i cobertes de la fàbrica i un perímetre d’urbanització d’un metre d’amplada al voltant de l’edifici. Del conjunt d’edificis que formaven el recinte tèxtil en queda la nau principal, que està catalogada i és patrimoni de la ciutat. Es tracta d’una una gran nau de planta rectangular de 37 metres d’amplada i 154 de llarg, amb una superficie total per planta de 5.700 metres quadrats, formada per dues crugies que es caracteritzen per la repetició d’un mateix tipus estructural fins a 38 vegades. Aquest cos consta d’una planta soterrani, planta baixa, planta primera, i un altell sotacoberta. Pel que fa a l’estructura de coberta, es tracta d’encavallades metàl·liques, que queden recolzades sobre les pilastres dels murs de façana i sobre els pilars metàl·lics del centre de la nau.

 

La  Fàbrica Nova representa un testimoni d’excepció del ric passat industrial de Manresa. Per aquest motiu, es planteja una actuació senzilla i clara que persegueix, bàsicament, la rehabilitació de les façanes, incloent el tram que actualment està ensorrat, al costat de la plaça del Remei, que serà reconstruït i en el futur serà el nou accés a l’equipament. També es recuperaran el conjunt de grans finestrals que al llarg de la història han estat tapiats, es rehabilitaran i consolidaran les quatre torres que flanquegen les cantonades i es renovaran totes les cobertes.

 

Restitució íntegra de la nau original

 

La proposta restitueix íntegrament el volum i perfilat de la nau original. Des d’un punt de vista patrimonial, la proposta s’alinea amb els criteris de preservació reconeguts en la fitxa del catàleg de patrimoni que intenta, per sobre de tot, preservar aquells valors i atributs intrínsecs de la tipologia original de l’edifici. En la intervenció a la nau s’utilitzaran solucions constructives que permetin una lectura biogràfica de la vida i les etapes de transformació de l’edifici.


Enderrocs: destapiar i desmuntar

 

A nivell d’enderrocs, el projecte planteja dues estratègies: La primera consisteix en el destapiat de totes les obertures per tal de recuperar les característiques morfològiques de l’edifici. Aquestes operacions han de permetre recuperar la imatge original de la Fàbrica Nova i, alhora, l’entrada de llum a la nau.

 

La segona estratègia, que afecta les cobertes, proposa el desmuntatge d’aquestes fins a l’element estructural, per tal de procedir a la seva reconstrucció, complint amb les prestacions requerides a dia d’avui. Per tant consistiran en l’extracció d’elements afegits no originals: serralleria, ferros, restes d’obres, instal·lacions obsoletes, elements superposats, etc.

 

Façanes: netejar i reomplir buits

 

Les façanes de la fàbrica seran degudament restaurades per garantir una correcta conservació de l’immoble. Aquestes seran netejades, es recuperaran els volums perduts, i es reompliran amb obra ceràmica els buits de la façana.

 

Es restituiran els trams que s’han perdut i els maons trencats. La consolidació estructural es basarà en el desmuntatge dels trams de façana afectats mitjançant l’extracció de maons, el cosit de les esquerdes i la reposició del morter de calç dels maons manuals d’iguals característiques als existents. A nivell general es proposa un reforç estructural en les cornises de maó.

 

En el tractament de la façana s’actuarà únicament en els maons que presentin una degradació important, evitant, d’aquesta manera la implementació d’una façana excessivament retocada i falsejada.

 

Al tram que dona a l’avinguda Bertrand i Serra, actualment enderrocat, es recuperaran els buits originals i es refaran tots els elements. En aquest àmbit es farà una reinterpretació actual de la façana original, seguint el mateix ritme i ordre del buit i el ple.

 

Pel que fa a les fusteries, es proposa reinterpretar-ne el disseny original, però incorporant envidraments amb cambra d’aire i control solar, segons l’orientació, per a millorar les prestacions tèrmiques.

 

Les obertures seran substituïdes en la seva totalitat per fusteries noves d’alumini amb trencament de pont tèrmic en els buits de menor dimensió i per fusteries amb sistema de mur cortina d’alumini per a les de dimensió més gran.

 

 

Cobertes adaptades als nous temps

 

El criteri d’actuació en les cobertes es basarà en la implementació de mesures per tal de reduir la demanda energètica del conjunt, així com la consolidació de l’estructura actual de coberta, realitzada amb perfileria d’acer, i l’execució de capes de compressió en els forjats de coberta plana, per reforçar-los.

 

L’estructura de la coberta es refarà en els àmbits on es detecti oxidació, i es protegirà mitjançant una pintura antioxidant. A més a més, es preveu la consolidació de nous elements de recollida d’aigües.

 

En les cobertes inclinades es desmuntarà la totalitat de la superfície, incloent la retirada de la teula plana per a reposició, desmuntatge del panell ceràmic de suport i rastellat de fusta inferior. Es deixaran les encavallades netes d’elements afegits accessoris o instal·lacions afegides i se’n repararan els elements malmesos.

 

Un cop desmuntat, s’implementarà un sistema tipus sandvitx de fusta amb aïllament i es tornarà a implementar la coberta de teula original ventilada i impermeabilitzada de forma contemporània, però mantenint la peça de cobertura original mitjançant la recuperació de teules existents.

 

En les cobertes planes a la catalana, situades a les torres dels extrems, es desmuntaran totes les capes. S’implementarà aïllament tèrmic com a mesura per reduir la demanda energètica del conjunt i s’aplicarà la impermeabilització adequada per garantir l’estanquitat a l’aigua.

 

Pel que fa a l’àmbit esfondrat de la Fàbrica Nova, es reconstruirà la coberta utilitzant el mateix sistema constructiu que en la resta de cobertes inclinades, sobre una nova estructura d’encavallades metàl·liques equivalents en geometria i dimensions a les originals, donant així unitat al conjunt.

 

 

Fàbrica Nova: D'indústria tèxtil a fàbrica de coneixement

 

La nau principal de la Fàbrica Nova va ser construïda entre 1922 i 1926, fruit de l’empenta de l’empresari Eusebi Bertrand i Serra, i durant prop de 70 anys va ser símbol del progrés i la prosperitat d’una ciutat amb un teixit industrial tèxtil potentíssim. De fet, va ser un dels recintes fabrils urbans del tèxtil més gran del país i, en el moment de màxima prosperitat, hi van arribar a treballar unes 2.500 persones al mateix temps, majoritàriament dones. Després d’una llarga crisi, la Fàbrica Nova va tancar portes el 1989, causant un fort impacte a la ciutat.

 

L’any 2000 el recinte va ser adquirit, a través de subhasta, per una propietat immobiliària que va plantejar un projecte basat en la construcció d’un gran centre comercial (en total es preveien 37.000 metres quadrats de superfície terciària, l’equivalent a quatre camps de futbol) amb galeries comercials, sales de cinema, oficines i hotels. Un projecte que mai va tirar endavant malgrat que es van fer reiterades modificacions del planejament urbanístic per fer-lo viable.

 

El 2020, l’Ajuntament de Manresa va prendre la iniciativa amb l'adquisició dels terrenys del complex per liderar un canvi de rumb radical amb l’objectiu final que la Fàbrica Nova torni a ser un motor de transformació de la ciutat, en aquest cas des de la iniciativa pública. L’Ajuntament n’és propietària des del febrer del 2022, després de llargues negociacions. L’operació impulsada en col·laboració amb la UPC permetrà desencallar un àmbit històric, reconduir el model comercial proposat fa dues dècades i posar en marxa un projecte basat en el coneixement i la tecnologia que impactarà als barris i a la ciutat, i que tindrà també un abast supramunicipal.

 

La superfície total de les quatre finques que es compren representen 21.414 metres quadrats de sòl, on existeixen uns drets per edificar de 41.977 m2 de sostre. La compra d’aquestes dues hectàrees, sumades a tots aquells espais que ja tenien previst un destí públic per cessió, fan que l’àmbit total de terrenys destinats a usos públics sigui de 62.198 m2, i que en el conjunt de tota l’illa (incloent les piscines municipals, el parc de Sant Ignasi i la llar d’infants) s’arribi a una superfície destinada a equipaments i parcs públics de 84.415 m2.

 

Cronologia

 

5/11/2021 Presentació per part de l’Ajuntament del projecte de compra de totes les propietats que Inmocaixa té al recinte de Fàbrica Nova, per un valor de 12,3 milions d’euros, dels quals 5,7 corresponen a les obres d’urbanització que Inmocaixa ja ha fet a l’entorn.

 

18/11/2021 Ple municipal. Aprovació de l’acord del contracte de compravenda per unanimitat de tots els grups municipals.

 

22/11/2021 Signatura de l’acord amb la UPC i presentació del projecte per construir a l’antic complex fabril un gran espai basat en el coneixement i la tecnologia.

 

25/11/2021 Signatura del contracte de compravenda entre l’Ajuntament i Criteria Caixa. El contracte de compravenda estipula les condicions de pagament, les garanties de compliment de l’acord per ambdues parts, i condiciona la compra a l’informe de la Generalitat. El contracte de compravenda preveia que el primer pagament de 5,8 milions d’euros s’hauria de fer abans del 15 de febrer de 2022.

 

23/12/2021 Ple municipal. S’aprova el crèdit per fer front el primer pagament, i també l’expedient administratiu formal de compravenda, que serveix per demanar l’informe a la Generalitat. Aquest expedient recull els informes de diferents serveis on s’exposen els motius pels quals és important fer aquesta compra i que passi a mans municipals.


27/1/2022 Ple municipal. L’Ajuntament assumeix les condicions de l’informe de la Generalitat i ratifica l’acord de compra de les finques de Fàbrica Nova. L’informe de la Generalitat és favorable, però inclou la condició que es modifiqui el planejament, cosa ja prevista pel consistori.


8/2/2022 Compravenda: Signatura davant de notari de l’escriptura de la finca de la nau i el seu corresponent pagament a Criteria Caixa.

 

14-15/5/2022 Visites ciutadanes a la Fàbrica Nova.

 

18/5/2022  La Comissió de Ciència, Tecnologia i Universitats del Senat aprova una moció sobre la Fàbrica Nova.

 

12/7/2022 La Sala de Grups del Parlament de Catalunya acull la presentació del projecte de la Fàbrica Nova als grups parlamentaris de la Cambra.

 

22/7/2022 Visita de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto Illera, a la Fàbrica Nova.

 

25-26/8/2022 Visites ciutadanes a la Fàbrica Nova de Manresa per la Festa Major.

 

30/9/2022 Manresa exhibirà el seu patrimoni cultural del 7 al 9 d’octubre amb les Jornades Europees del Patrimoni i hi incorpora la Fàbrica Nova.

 

20/10/2022 El Ple aprova l’operació de préstec de 4.863.683 euros per poder fer el segon pagament per adquirir la Fàbrica Nova.

29/10/2022 Visites obertes a la ciutadania a la Fàbrica Nova amb motiu de la Setmana del Turisme Industrial.

 

22/11/2022 El Govern central aprova destinar 10 milions d’euros dels pressupostos de l’estat a la Fàbrica Nova.

 

20/12/2022 El Congrés dels Diputats aprova definitvament els Pressupostos Generals de l’Estat de 2023, que inclouen una partida de 10 milions per al projecte de la Fàbrica Nova.

 

18/1/2023 Presentació de l'exgerent de la Universitat Politècnica, Xavier Massó, com a nou director del projecte de Fàbrica Nova.

 

22/2/2023 L'Ajuntament de Manresa adjudica la redacció del projecte de rehabilitació de la Fàbrica Nova a Julià Arquitectes Associats.

 

22/09/2023 L’Ajuntament ingressa els 10 milions d’euros procedents dels pressupostos generals de l’estat a través del Ministeri de Ciència i Innovació. 

 

18/10/2023 El ple de l’Ajuntament aprova inicialment el projecte de rehabilitació de la Fàbrica Nova, redactat per Julià Arquitectes.

 

18/07/2024. El Ple de l’Ajuntament aprovar l’adjudicació del contracte de l’obra de rehabilitació de cobertes i façanes a la Unió Temporal d’Empreses integrada per Constructora d’Aro i Cots i Claret.

 

Amb la col·laboració de:
Campus Manresa - | Mapa web